tisdag 9 oktober 2007

Läs- och skrivsvårigheter - Nya orsaker till dyslexi

Forskare har kommit fram till att den största orsaken till dyslexi, läs- och skrivsvårigheter, kan vara en störning i varseblivningen!

Det är skönt att de börjar närma sig och att bli lite bekräftad;

våra kunskaper, som vi föreläser om, om att störningar i varseblivning, perceptionsstörningar kan leda till bl.a. dyslexi, läs- och skrivsvårigheter är en av anledningarna till att vi har öppnat ett Nätverk för Sensomotorik! Just nu tycks det fungera bäst på blogg.aftonbladet.se - men vi ser fram mot att blogspot skall kunna ta sig högre pp på sökning via Googles! Då går vi över hit!

Tillsammans blir vi starka och kan föra ut budskapet
Vårat sätt att arbeta, vår metod, går att jämställa med andra sensomotoriska metoder;
vi menar att vi alla arbetar med likartade metoder men ibland sätter vi inte samma ord på det vi gör samt ser det från en annan synvinkel - och det är av största vikt att vi som arbetar med sensomotorik samlas och ger och tar av varandras kunskaper - allt för att utveckla bemötandet och för att ge våra barn och ungdomar möjligheter bli förstådda och bemötta på ett bättre sett än vad många av dem i dag blir!

Det är inte meningen att vi skall trampa varandra på tårna utan se varandra och arbeta för att ta och ge av varandras kunskaper - kunskaper som i allt för många år har blivit undanskuffade och nedtystade - allt för att utveckla ett bättre tidigt bemötande av våra barn och ungdomar!

Min kollega och jag menar att det är minst lika viktigt att upptäcka känselstörningar som att upptäcka syn- och hörselstörningar, på ett så tidigt stadium som möjligt OCH att en grundlig sensomotorisk bedömning skall ligga till grund för de individuellt anpassade åtgärderna i form av fysisk och psykisk kompensation, stimulering, kosttillskott och anpassad kost!

Åtgärderna måste provas ut, följas upp och anpassas, kontinuerligt - en långt mer samhällsekonomiskt besparande åtgärd än vad som väntar OM vi inte bemöter dessa känselstörningar/störning i varseblivning i tid; psyk-, social- och/eller kriminalvård!

Genom våra beprövade erfarenheter har vi utvecklat våra kunskaper om olika störningar i varseblivning; ett enklare namn är känselstörningar eftersom det handlar om de sinnen som vi känner in oss själva och vår omvärld med. Våra erfarenheter har lett till att vi utvecklat en metod och som i sig har givit ett sådant gott behandlingsresultat att vi ej kunnat gå tillbaka till de mer traditionella metoderna, som vi använde i vårat arbete på Barn- och ungdomshabiliteringen.

Anmäl Dig till vårat Nätverk för Sensomotorik (som, just nu, fungerar bäst på blogg.aftonbladet.se) - där vi idag för en dialog samt har visioner om seminarium som skall sprida kunskaper som leder till ett bättre bemötande av våra barn och ungdomar med läs- och skrivsvårigheter och andra sensomotoriska störningar - störningar som vi idag sätter namn på, diagnostiserar, som Neuropsykiatriska Funktionshinder!

NyMedicin: Nya orsaker till dyslexi

Inga kommentarer: