måndag 23 januari 2012

Diet mot autism

Banan kan ditt barn äta - bara den inte är för mogen, övermogen!
Diet mot autism - rubrik i söndagens GP, Del 3 
Dessvärre går det inte att finna artikeln på webben eftersom det finns all anledning för tidningarna att vara rädda om sitt material ur det ekonomiska perspektivet (de kan ju, som andra, inte jobba gratis!) - du får skynda att köpa den i affären eller kiosken innan de sänder tillbaka de icke sålda exemplaren! I denna artikel berättar en mamma om hur hon får kämpa för att få rätt behandling för sitt barn med autism samtidigt som vi får veta att de norska och danska läkarna kommit mycket längre! Ja, tyvärr, så är det!

Sanningen kommer nu ikapp den svenska sjukvården
I Sverige har man under de femton år min kollega och jag försökt uppmärksamma den svenska sjukvården på att det är av största vikt vad dessa barn äter (plus hur de rör sig och hur de får kompensera), att de inte tål äta gluten och kasein, har man fnyst åt oss samtidigt som man förbjudit oss att prata om det på de arbetsplatser vi har arbetat (eller varit tänkta att arbeta på)! Men sanningen kommer alltid ikapp oss herrar profitörer inom sjukvård och läkemedelsindustri. Förhoppningsvis får ni nu bekänna färg! erat hot om att vi skulle få gå om vi pratade med patienterna om kosten hjälpte inte - NU har sanningen även nått den svenska sjukvården! SKÖNT! Äntligen kan alla dessa barn och unga som inte fått rätt behandling få en upprättelse!


Du blir vad du äter - så och ditt barn!
Våra barn blir matade med kost som inte ens existerade när vi (födda på -50 talet) var små! Men visst, även då fanns den kost som var farliga för en del av oss - för oss som hade proteinintolerans! I dag är kosten än mer farlig för vissa av våra barn - de barn som är känsligast, de barn som bär på en proteinintolerans, PI. PI i sig medför ju att barnet blir en mer känsligt exempelvis mot vaccinationer med kvicksilver (så begär få färskt vaccin som inte är konserverat med hjälp av bl.a. kvicksilver!)

Bort med alla vita produkter är A och O
Ta bort alla vita produkter ur kosten; mjöl (gluten), mjölk (kasein) och soja (sojaproteinet ligger nära kaseinet), balansera upp tarmen samtidigt som du ser till att den dagligen får sitt behov av lök och kål, ge barnet kosttillskott i form av vitaminer och mineraler. Har du ett barn som lever i en extra stressad kropp (bland annat de som har störningar i form av överstimulering, överkänslighet för stimuli via balanssinnets gravitationsreceptorer) så behöver barnet även ha antioxidanter samt att omega-3 i dubbel dos (under minst tre månader) är lika mycket A och O som kål och lök till magbakterierna!

Dieten hjälper även  mot andra neuropsykiatriska och psykiatriska diagnoser!
Tro nu för guds skull inte att denna diet enbart hjälper mot autism! Ack nej! Jag skulle vilja säga att ju svårare proteinintolerans desto svårare symptom - och de svåraste symptomen är är autism och schizofreni! De "lättaste" symptomen kan vara koncentrations- och inlärningssvårigheter, nedsatt minnesfunktion... Skrämmande, eller hur!? Jag brukar kalla det för "galna kosjukan" eftersom vi äter proteiner som vi inte kan bryta ned alternativt i allt för stor mängd som sedan påverkar våra nervsystem i form av opioida peptider - dessa opioida peptider har en morfinliknande effekt på vårt nervsystem OCH det drabbar området känsel!

De opioida peptiderna "ligger sedan och stör" på området känsel vilket utvecklar avvikande beteenden, så kallade beteendestörningar!  Har ditt barn störningar på området känsel bör det, samtidigt som det får en anpassad kost, som oftast dämpar dessa störningar, få anpassad kompensation och anpassad rörelse, dagligen, för att känna att det duger och det kan! Den anpassade kompensationen skall vara lika självklar som glasögon och hörapparat är för barn och unga med störningar inom området syn och hörsel!

Kontakta en bra näringsterapeut eller annan terapeut som arbetat inom gebitet länge och har kunskaper inom ämnet proteinintolerans! Kombinera med den anpassade kompensationen och den anpassade rörelsen så hjälper du ditt barn att tillfriskna snabbare! 

8 kommentarer:

Anonym sa...

Hej. Jag har OCD och jag blir bättre av att äta kost fri från vetemjöl, mjölk och socker, jag har fortfarande lite tvångshandlingar kvar, men jag blir såå mycket bättre utan dessa tre saker. nu läste jag på din blogg att man ska undvika soja också, detta ska jag pröva. Då kanske det försvinner helt? Fats det är nästan helt borta när jag håller ren strikt kost fri från gluten/vete, mjölk och socker. Men det är svårt. Tack för en bra blogg!

neuropedagogen sa...

Jag blir så glad när jag läser din kommentar! Jag tror, personligen, att du kan bli en friskare genom att ta bort även soja plus ta kosttillskott med hjälp av omega-3, tarmbakterier, vitaminer och mineraler samt gärna även antioxidanter typ Astaxin... Berätta gärna hur det går och gå gärna in och läs på medlemmarnas egna erfarenheter; http://www.npif.no/index.php?name=Medlemmenes_historier%2FEn_gutt_med_borderline_asperger.html
All lycka önskar jag dig du nyfikna och framgångsrika person!
Mvh
Sussie
Neuropedagogen

Anonym sa...

Vilka tillskott är bra för barn har en son på 3 år med autism ända tillskotten som jag ger är eyq omega..har tänkt börja med en mjölk o gluten fri kost.

neuropedagogen sa...

Hej Anonym!
OM man inte vill göra det efter "konstens alla regler" (protokoll) kan man som förälder, genom att stödja sig på böckerna "Kärnfrisk familj", "Nu räcker det" och "Rask af mad" (den sistnämnda är mycket bra men på danska), under minst tre, helst sex/sju månader, använda sig av en gluten- (mjöl), kasein- (mjölk) och sojafri samt starkt sockerreducerad kost och ge barnet kosttillskott såsom tarmbakterier (ProbioZym varvat med Probiform), omega-3 i dubbel dagsdos (gärna baserad på fisk, där Möllers Total är ett billigt och hyfsat bra alternativ men morEPA möjligen kan vara något bättre... det har precis i dagarna kommit ut en norsk sort som skall vara än bättre!)... vitamineraler (finns lämpliga på hälsokostaffären men ett bra alternativ kan vara FitLine's produkter, dyrt, cirka 425:-/mån, men har givit mkt goda resultat på barn med autism och är ofta lätta att ta)... ha gärna lite kokosolja i gröten eller den ljumna smoothiesen - försök använda dig av så mycket gröna produkter som möjligt i smoothies och annan Raw Food... ju tidigare man börjar desto lättare är det för barnet att vänja sig!

Gå gärna med i FB-gruppen "Nätverket för Friskare barn och unga NU!" - där finns många människor med goda kunskaper och väl fungerande tips till unga mammor!

OM din gosse är sur, har lågt pH-värde (kollas via lackmuspapper som kan köpas via www.phbalans.com) kan det vara av vikt hålla sig till så mkt gröna produkter man bara orkar alternativt ge barnet Björkaska (finns att köpa på välsorterade hälsokostaffärer men även via ex. pH-balans och andra webbsidor)...

Boken Kärnfrisk familj kan vara den lättare varianten att följa men de andra böckerna är goda nog och på nätet kan du hitta många goda recept på Raw Food... gör det som du tycker är enkelt och roligt och passar dig bäst!

Lycka till och hör gärna av dig och berätta hur det går!

MVH
Sussie
neuropedagogen

Anonym sa...

Det finns olika skolor om vaccinationer och vaccianationer är frivilliga i Sverige. Vi har inte vaccinationsplikt.
Som förälder är man hundraprocent ansvarig för att sätta sig i eventuella biverkningar som vaccin ger.
Läs på innan beslut om vaccination. Det finns mycket skrivet i ämnet.

neuropedagogen sa...

Synd är att man som förälder, dessvärre, oftast inte får den informationen (om vaccinationsplikt eller ej och att man som förälder har hundraprocentigt ansvar!) via BVC och andra instanser utan tvärtom, kan bli lite tjurigt bemött om man ifrågasätter vaccinationen...

Själv, för sisådär en tjugofem år sedan, hade jag inte den blekaste aning om vad "Anonym" här informerar om - jag litade, som mor, fullständigt på BVC- sjuksköterskornas och läkarnas goda kunskaper och trodde inte en sekund att de kunde ge mitt barns något som skulle kunna skada...
Exakt samma sak som föräldrar troligen gör även idag! Som förälder tänker/tror man att läkarna ju är experter, det har dom betalt för, dom vet ju vad dom gör och säger dom att mitt barns skall ha vaccination för att slippa något eller medicinering mot sin adhd etc. så tror, oftast, de flesta föräldrar att det är det som gäller MEN även läkare och sjuksköterskor samt annan personal har, enligt HSL (Hälso- och sjukvårdslagen) skyldighet att upplysa om vilka ANDRA behandlingsmetoder som finns!

En mycket bra sida att hålla sig uppdaterad via, när det gäller vaccinationer, är http://vaccin.me/

Anonym sa...

Tack vare internet blir vi fler och fler som tar avstånd från och inte alls litar på traditionell sjukvård. Traditionell sjukvård är bra på att ta hand om brutna ben och andra akuta konkreta saker.
Det är frivillt att gå på BVC, vilket många inte vet. Sen finns det alternativa så som antroposofernas om man bor i Stockholmsområdet. I Järna bor många barn som inte blivit vaccinerade och dit kan man åka för att få mässlingen och andra sjukdomar som hör barndomen till och som stärker immunförsvaret på ett sätt som inget vaccin gör. Det har verkligen skett ett skifte sedan du var blivande mamma Sussie. Fler och fler föräldrar har slutat lita på auktoriteter och sjukvård vilket är mycket glädjande och en attityd vi med nätets verk kan sprida.

neuropedagogen sa...

Tack för din kommentar, tråkigt att du vill vara anonym!
Visst har det skett ett skifte sedan jag var barn och sedan jag var mamma och det är jag innerligt glad och tacksam för! Däremot har det ännu ej skett något paradigmskifte inom exempelvis synen på psykisk ohälsa bland barn och unga - vilket jag är för och även försöker arbeta hårt för! Därav försöker jag vara så aktiv som möjligt, bland annat genom Nätverket för Friskare barn och unga NU! på Facebook!
Jag är glad för att vi alla, genom nätets verk, kan verka för att ett paradigmskifte kan ske så snart som möjligt inom Barn- och ungdomspsykiatri och habilitering!
Jag vill passa på slå ett slag för den nya bok som kommit ut och recenserats via en LCHF-sida (med största sannolikhet kommer även alla LCHF:are snart inse att även mjölken måste bort!) . en bok som kan bli en god lärobok för utbildningen inom de medicinska områdena (när jag utbildade mig inom medicin och under de över 40 år jag varit verksam har dessa kunskaper slagits åt sidan med ord som "det finns ingen vetenskap/evidens bakom detta!" http://mariannslchf.se/gluten-och-mjolk-serien-om-de-vita-gifterna/