måndag 27 februari 2012

Ätstörningar ökar även bland pojkar - riskerar utveckla andra självskadebeteenden

Forskare i Australien har funnit att ätstörningar bland pojkar ökar med 30 procent per år under de senaste fem åren.

Många av ätstörningarna torde vara dietrelaterade och utvecklas vid bland annat proteinintolerans och socker vilka torde påverka känsliga individers nervsystemet likt morfin gör vilket , i sin tur, medför att individen utvecklar ett beroende.

Den morfinliknande effekten, från de opioida peptider som bildas vid en proteinintolerans, påverkar individens förmåga att känna in sig själv och sin omvärld negativt:

* vid bulimi (hetsätning) finner man ofta individer som har nedsatt förmåga känna in stimuli via tryck samtidigt som led- och muskelsinnet i övrigt är avtrubbat (som vid påverkan av alkohol) vilket medför att även tugg- och svälj-rörelsen påverkas negativt, de biter sig i läppen och kinden då de tuggar och de väljer ofta att svälja ned maten genom att dricka något till var och varannan tuffa.

I kombination med en svår överkänslighet för stimuli via beröring, taktil överkänslighet, är detta ofta en individ som inte gillar beröring och lider av brist på oxytocin vilket medför att maten de sväljer kan bli en ersättare för denna brist då även beröring via hud i mun, svalg, magsäck och tarm frigör oxytocin

* vid anorexi (värjer sig mot mat) finner man ofta individer som har en överkänslighet för stimuli via berörings- och balanssinnet och för stimuli via lukt och smak. Överkänsligheten för stimuli via balanssinnets gravitationsreceptorer riskerar utveckla ett kontrollbehov (inre kaos kräver ordning runt omkring)  - kombinationen överkänslighet för stimuli via beröring och underkänslighet för stimuli via den egna rörelsen bidrar till att de lätt kväljer sig när de skall tugga och svälja, maten växer i deras mun

Beroende av störningarnas utbredning och intensitet utvecklas olika avvikande beteenden OCH beroende av hur omgivningen möter barnets speciella behov utvecklas ätstörningen...

Barn som väljer skräpmat riskerar utveckla ätstörningar och självskadebeteenden
Forskning har visat att råttor som får välja mellan skräpmat och vanlig mat väljer skräpmat och redan efter några veckor har deras stimuli via smärta, elchocker, ingen som helst inverkan på dem - deras känsel via stimuli från smärta är mer eller mindre utslaget! Risken blir att de även utvecklar andra självskadebeteenden som att skära och banka sig själva;


"I en studie* som gjordes på råttor av forskare vid The Scripps Research Institute i Florida fann forskarna att den grupp som hade obegränsad tillgång till skräpmat helt valde bort annan nyttig kost och struntade i om de samtidigt utsattes för obehagliga stimuli som elchocker.
Djuren vräkte i sig skräpmaten okontrollerat och kaloriintaget var ungefär dubbelt så högt jämfört med råttorna som fick normalkost. Liknande mönster har noterats vid djurförsök där råttor fått kokain.
Mat med mycket fett och socker ger något som liknar drogberoende, något som kan förklara varför många överviktiga har svårt lägga om kosten."

*Källa: Läkartidningen för över tio år sedan!