fredag 4 februari 2011

ADHD kan avhjälpas men "experterna" stretar emot


Äntligen händer det saker
Äntligen börjar det hända något - bekräftelse, efter över tjugo års kamp inom sjukvården, känns skönt, dock inte från själva sjukvården men väl genom studier, forskning och MÄNGDER med beprövad erfarenhet!

"Experterna" stretar emot studier och forskning
Trots mängder med beprövad erfarenhet, studier och forskning om kostens betydelse och beprövad erfarenhet samt studier och forskning med enbart kosttillskott genom Omega 3 (bl.a. på Karolinska Institutet) som visar att barn och unga med ADHD kan bli friskare - ja, studien på KI visade till och med att en del av barnen inte ens kunde behålla diagnosen ADHD efter tre till sex månader med dubbel dos av Omega 3 - trots alla dessa studier så stretar de så kallade experterna emot!

Den Holländska studien, som man hänvisar till på SvD i dag, visar att 64% av barnen mår tydligt bättre av en anpassad kost - följ länk längst ned på sidan.

Ungefär samma resultat visar den studie som man hänvisar till i Näringsmedicinsk tidskrift Nr 1, 20011, sid.18 www.naringsmedicinsktidskrift.se - där man visar att ungefär 6,4% av barnen får ADHD och ju mer de åt av av den så kallad västerländska kosthållningen (högt intag av hämtmat, sötade drycker, godis, pommes frites, raffinerade sädesprodukter, feta mjölkprodukter, pressade köttprodukter etc.) desto större var risken att bli diagnostiserad med ADHD. Forskningen utfördes på 1 799 barn, från födseln tills de var 14 år och utfördes av Howard A.L. med namnet "ADHD is associated with a 'western' dietary pattern in adolescents. J Attens Disord. 2010 Jul 14.
Mer artiklar om studier, forskning och beprövad erfarenhet om kostens betydelse för ett tillfrisknande vid ADHD finner Du på www.npif.no

Järnbrist, som är vanligt vid glutenintolerans, ger störningar som är vanligt vid ADHD
I samma nummer av tidningen Näringsmedicinsk tidskrift, på sid.19, berättar man om att järnbrist är vanligt vid ADHD och att järnet bl.a. ser till att signalämnet dopamin och andra signalämnen som ingår i samma familj fungerar på ett bra sätt och att störningar i dopaminsystemet bl.a. ses vid ADHD. Det visade sig, i denna studie att 84% av barn med ADHD hade brister (ferritinvärde) jämfört med 18% i kontrollgruppen. De med lägst värden hade också kraftigast symptom på ADHD och att det verkar finnas en koppling mellan ADHD, rastlösa ben och Tourettes syndrom - kopplingen är järnbrist!
http://www.skane.se/templates/HealthCareInfoArticle.aspx?id=264702&catid=25511&showall=1 , Skånes informationssida, 1177, från sjukvården, kan vi läsa att man även kan ha sjukdomar som gör att man får ett försämrat upptag av näringsämnen, till exempel glutenintolerans och att då är ofta B12-brist kombinerad med brist på järn och vitaminet folsyra (också en B-vitamin), min anm.). Innan, kan vi på denna sida läsa att B12 brist orsakar blodbrist vilket i sin tur orsakar syrebrist, man kan då känna sig trött, orkeslös, yr, lätt bli anfådd och lätt få hjärtklappning, huvudvärk, öronsus samt få besvär med slemhinnor, vilket bl.a. kan ge tungsveda, man kan få blödningar i tandköttet, sprickor i mungiporna, svårare för att gå, minnesproblem, bli deprimerad och även få försämrad syn...


Glädje!
Idag hittade jag en väldigt informativ sida på en mycket vältrimmad blogg, http://urenergi.wordpress.com/2011/02/04/upprattelse-och-hopp-om-framtiden-nya-bevis-for-kostens-roll-vid-adhd/#comment-204

Länken till artikeln som förorsakade mitt blogginlägg var;
http://www.svd.se/nyheter/inrikes/studie-mat-kan-paverka-adhd_5915571.svd

Inga kommentarer: