måndag 18 augusti 2008

Sjukförsäkring eller inte - vill vi ha det som i USA?

Sjukförsäkring - skall den vara självklar varje medborgare som föds?
En tidigare nära vän till mig hävdade, som många andra, att var och en får ta sitt ansvar och ta sig en sjukförsäkring. Det skall inte vara en självklar rättighet som ingår i systemet. Jag hävdar fortfarande, och än mer sedan jag läst och hört om de undersökningar/studier som gjorts i vårt föregångsland USA, att alla skall ha samma rätt till sjukförsäkring och att det skall ingå i systemet - således att jag gärna betalar skatt för att alla skall ha samma möjlighet!

47 miljoner saknar sjukförsäkring!
Det är svårt att tro det men hela 47 miljoner invånare i USA saknar sjukförsäkring. En värre är att en tredjedel av dessa har, enligt en ny stor studie, ett allvarligt kroniskt sjukdomstillstånd som diabetes eller högt blodtryck.

Alla dessa människor har dock rätt till akutvård, om de exempelvis får en hjärtinfarkt eller hjärnblödning/stroke, men de har inte rätt till den förebyggande vården eftersom de inte har någon försäkring!
Forskarna tror dessutom att mörkertalet kan vara större eftersom det bara är de som en gång har diagnostiserats som är inkluderade i studien.

Hur invånarna i USA ska få en bättre sjukförsäkring är en av de stora frågorna
Inför årets presidentval är en av de stora frågorna HUR invånarna i USA skall få en bättre sjukförsäkring - borde de kanske titta på hur Sverige har löst det problemet?

Var tredje oförsäkrad är kroniskt sjuk - Google-sökning

Inga kommentarer: