Gränserna mellan sjukt och friskt
Åsa Moberg undrar, i sin artikel på hd.se, när hon läser "Mitt galna liv" av Arvid Lagerkrantz, "Vad beror det på? Är sjukdomen så omöjlig? Eller är psykiatrin fast i gamla föreställningar om vad som är verksam behandling?" där hon samtidigt menar att alla borde unna sig denna läsupplevelse om de flytande gränserna mellan sjukt och friskt...
En kostdagbok över längre tid kan ge svar åt många
Jag menar att en kostdagbok, där man noggrannt antecknar allt man äter och dricker, vad man är sugen på och inte sugen på, och vad man äter under dagens och nattens timmar, dygn efter dygn, månad efter månad torde ge dig ett svar - ett svar som du möjligen inte vill höra! Med största sannolikhet har du svårt hålla dig borta från mjölk- och mjölprodukter. Efter någon vecka, eller två, kan du med största sannolikhet se att det är sådana produkter som du äter mest av. Socker likaså.
Samtidigt som du för denna kostdagbok skriver du in när du börjar känna dig sämre och bättre. Hur det känns innan du blir som allra sämst, hur det känns i din kropp när du går mot en friskare period. Följ din kostkurva och se OM det hänger ihop med vad du ätit, när du ätit och hur du ätit - är det så att gränserna mellan sjukt och friskt följer gränserna mellan förändringen i kosten? Mår du sämre framåt kvällen och natten och lite bättre framåt morgonen eller förmiddagen, innan du hunnit stoppa i dig så mycket mat?
Hur mår du om du äter så rena produkter som möjligt* av frukt och grönt och ljust kött, med så lite socker och andra smakförstärkare som möjligt, under en längre period, låt oss säga under två till tre veckor? Klarar du överhuvudtaget av det** eller tenderar du få abstinensbesvär***, likt en alkolist!?
Känner du igen dig i beskrivningen kan orsaken till ditt mående vara att din kropp har stora svårigheter med att bryta ned proteinerna**** i mjölk-, mjöl- och sojaprodukter samt att du hör till de sockeröverkänsliga*****... inte sällan har du även en finnig hy - en hy som är i ett ständigt inflammatoriskt tillstånd över ansikte hals och kanske även hela ryggen - ett tillstådn som släpper taget i takt med att kostomläggningen gör sin verkan!
Tycker man att det här låter jobbigt - då får man mer än gärna hänge sig åt medicinen
Ingen blir gladare än läkemedelsföretag, ARLA och sockerbolag om du anser att en anpassad kost# blir för jobbig att ta sig igenom - fördelen med en anpassad kost , tillsammans med kosttillskott, är att det oftast leder till att man blir betydligt friskare samtidigt som man visar sina barn hur de kan hålla sig friskare genom livet!
I båda fallen, anpassad kost eller medicinering, gäller god sömn, gott umgänge och aktivitet som ger rörelse och motion i goda vänners lag, eller ensam om du föredrar det... läs mer på www.bluezones.com
* produkterna skall inte vara processade samt vara fria från mjölk- och mjölproteinerna (bl.a. gluten och kasein - således hjälper det inte med laktosfri mjölk!) samt soja (överkonsumtion av soja kan utveckla schizofreni hos de personer som saknar de enzymer, i tarmarna, som skall bryta ned proteinerna i soja!!!)
** under loppet av tre till 7 månader bör man få en fullgod effekt, således att man känner sig betydligt friskare, men för vissa av oss kan det ta lite längre tid
*** det kallas proteinintolerans när man har svårigheter bryta ned dessa produkteroch när dessa gifter, opioida peptider, går ut ur kroppen kan man få reaktioner likt en så kallad baksmälla med huvudvärk, kall- och varmsvettning, skakningar och sug efter mjölk eller vitt bröd eller liknande. Vid svårare fall kan man få migrän av olika grader.
**** läs mer på www.npif.no och www.neurozym.com samt gå även in på filmen, och boken, på samma sida, och se och läs mer om problematiken
**** läs mer om sockeröverkänslighet i Sockerbomben av bl.a. Bitten Jonsson samt i Den självläkande människan av Susanna Ehdin (www.ehdin.com )
# en god matsedel att följa kan du oftast få genom www.npif.no och ett medlemsskap där eller via böckerna Stenålderskost alternativt Kärnfrisk familj (Googla och beställ via nätet) där kan du bl.a. följa en sexveckorsmatsedel
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar