fredag 14 januari 2011

Autism, ADHD, allergi, astma och andra folksjukdomar av mat!?

Diagnoserna passar som "handen i handsken" till läkemedelsindustrins alla erbjudanden om fantastiska mediciner samtidigt som läkarna erhåller de godaste måltiderna och de "bästa" utbildningarna...

Astma och orkeslöshet
Simmaren Lars Frölander berättar om sin orkeslösa kropp och sin allergi mot klor - allt utvecklat ur en intolerans mot mjöl- och mjölprodukter samt känslighet för bland annat mandlar. Tack vare en förändring av kosten, med coachning från en kinesolog, blev han så pass mycket friskare att han började ta hem simningen, och alla dess vinnarpokaler, igen, tack vare de ökade krafter, ökade syreupptag och det friskare liv som den anpassade kosten gav honom!

http://anytime.tv4.se/webtv/?progId=1149414

Tvåkönade barn med fetma, inlärningssvårigheter och andra beteendestörningar 
- tack vare alla våra kemikalier! Se filmen Underkastelsen
I Efter Tio med Malou kan Du möta Eva Röse och Stefan Jarl som berättar om Stefans nya film Underkastelsen  - en film som visar vad som väntar våra barn och barnbarn OM vi inte gör någonting NU! Ett kemikaliesamhälle som vuxit fram sedan andra världskriget... kemikalier som vi antog inte var farliga för oss människor...

http://www.tv4play.se/nyheter_och_debatt/efter_tio?title=vara_barn_fods_fulla_av_kemikalier&videoid=1105650

Autism, allergi, astma, sömnsvårigheter, fetma, aggressioner m.m. av mjölk och mjöl
I Efter Tio med Malou kan Du möta familjen bakom boken Kärnfrisk familj där de berättar om hur deras som, som insjuknat i autism, blev frisk genom att de lade om kosten - något som även resulterade i att deras astma, sömnsvårigheter, övervikt, depression, aggression etc. sakta men säkert försvann från familjens lidelser och beteenden...


http://www.tv4play.se/nyheter_och_debatt/efter_tio?title=sa_blev_de_familjen_karnfrisk&videoid=1105711

Dålig mat och stress m.m. framkallar barn och unga med beteendeavvikelser som feldiagnostiseras
Slutkommentaren blir att dålig mat och stress m.m. kan vara en av bakomliggande orsakerna till att barn och unga utvecklar beteendeavvikelser som blir feldiagnostiserade som neuropsykiatriska eller psykiatriska funktionshinder... något som man då behandlar med mediciner i stället för att inom loppet av några veckor, genom en livsstilsförändring, prova möjligheterna till ett friskare liv och en ökad livskvalitet!
Diagnosen borde vara proteinintolerans, PI, i stället för dessa medicinbundna diagnoserna som i dag har byggts fram inom psykiatrin!

Källvatten på flaska eller kranvatten

När källvatten övergår i dyra droppar till förgiftande plastflaskor i stället för kåsor i trä - då måste vi reagera! Det gäller våra barns och barnbarns framtid!

Hur gärna jag än vill dricka klart och rent källvatten, för att slippa det klor och andra ämnen som används för att rena det kranvatten som jag försöker svälja ner, det vattnet som smakar så outhärdligt illa om jag jämför med det vatten som kommer från så kallade säkra källor, från Loka och Ramlösa brunn samt från de källor som ICA och COOP anger som sina källor, så måste jag säga att den länk, som en av mina nära kollegor sänt mig (tack, Britt-Marie) får mig att reagera!

HUR kan man tillåta att företag som Pepsi, Coca-Cola och Nestlé buteljerar källvatten - som de uppenbarligen stjäl från källans invånare, som nu går miste om att tjäna en peng på att låta turister köpa fint källvatten på glasflaska, eller trä - på giftiga plastflaskor och kör iväg med detta vatten, mil efter mil, på våra vägar (om det ändå hade varit på järnvägen samt inköpts från kommunens invånare, likt Norge i dag säljer sin olja och sätter undan vinsten på landets invånare), utan att betala ett cent till kommunens invånare, utan att tvingas frakta per järnväg, utan att tvingas emballera vatten på flaskor som kan återanvändas, utan en eftertanke på OM det är nödvändigt för folkhälsan!?

Visst, av programmet framkommer att det ger vinst, enorma vinster, jämförbara med den sallad som vi köper i plastpåsar med "tvättade" och "färdigblandade" salladsblad för närmare 120 till 220 kronor kilot!
HUR skall vi forma våra barns och barnbarns framtid? HUR skall vi hjälpa dem få färskt vatten som är så rent som möjligt utan att det buteljeras på giftiga plastflaskor efter åtskilliga mil på våra vägar, som slits, samtidigt som mängder av giftiga avgaser påverkar växthuseffekten!? HUR skall vi hjälpa dem få så ren sallad som möjligt för ett så humant pris som möjligt?

http://svtplay.se/v/2175732/dokument_utifran/dyra_droppar


Våra källor med vatten förtjänar att hållas så rena som möjligt, så att vår fisk, våra djur och alger som våra fiskarna lever på, kan fortplanta sig - en fortplantning som avspeglas å våra egna avkommor. Hör mer om detta på den länk som Du finner till Efter Tio där Malou möter Eva Röse och Stefan Jarl där hans film Underkastelsen presenteras.

torsdag 13 januari 2011

ADHD-medicinering, inga bevis för att det hjälper...

Sorry boy... men det finns inga bevis för att det hjälper... dels så skriver psykolog Lundström om det i Svenska Dagbladet...



och dels skriver andra om det, om olika mediciner, som inte hjälper, men att kosten och rörelsen kan hjälpa desto bättre i stället, i Näringsmedicinsk tidskrift nr 1/2011 sid. 4-6, sid. 9-10, sid 14-19 och sid. 21, där Du även kan finna hänvisning till forskningsartiklar http://www.naringsmedicinsktidskrift.se

måndag 10 januari 2011

Autism, ADHD eller "bara" beteendeavvikelser orsakade av gifter och brister?



Gifter och brister leder till beteendestörningar
Balansen i kroppen är avhängigt av hur nervsystemet fungerar – gifter och brister skapar obalans i våra kroppar och våra barn är känsligare än vad vi vuxna är samt våra barn växer upp i en tid då det finns helt andra förutsättningar för en obalans än vad det fanns för femtio till sextio år sedan. Obalans i våra jordar som orsakas av konstgödning och snabb utsugning av mineraler m.m. vid allt för hård produktion, processad mat[1] som genomförts under industrialiseringens tidevarv, påverkar vår kost och övriga miljö negativt och de grundämnen som är nödvändiga, för att exempelvis vårt nervsystem skall kunna fungera optimalt, påverkas negativt. På så sätt förändras vår inre miljö betydligt mer negativt än om vi jämför med för femtio, sextio år sedan. Denna negativa påverkan avspeglas mest markant i våra barns negativa utveckling av beteenden, men även i våra egna[2].

I dag vet vi exempelvis att gluten är en av de största bovarna till inflammatoriska processer i tarmen[3] och kasein är en av de största bovarna till astmatiska tillstånd[4] samtidigt som vi vet att kvicksilver (finns som stöd i de flesta av våra vacciner)[5] kan ha en negativ effekt på vår tarmflora[6] – tillsammans kan detta ha en mycket negativ effekt på vår tarmflora och utbytet av näringsämnen. Kombinationen, uselt med grundämnen i våra jordar och det vi således stoppar i oss samt för mycket kasein och gluten, i kombination med de gifter vi omger oss med (exempelvis kvicksilver, flamskyddmedel m.m.), kan stöka till det enormt mycket i våra barns kroppar. I Näringsmedicinsk tidskrift[7] kan vi läsa att ”All åsamkan på naturen blir därmed en åsamkan på oss själva.”

Överföringen av nervsignaler, den så kallade neurotransmissionen, är av vikt för våra barns, och vår egen, mentala hälsa. Neurotransmissionen i sig är beroende av en balanserad inre miljö, vilket bland annat innebär att de ”ingredienser” som behövs för att tillverka neurotransmittorer - de signalämnen som för runt informationen i våra kroppar (serotonin, dopamin, noradrenalin, acetylkolin och glutamat) - tillförs via det våra barn, och vi själva, dricker och äter.
Om det vi dricker och äter innehåller brister kan vi balansera upp dessa brister med hjälp av olika kosttillskott, en del av dem nämns i detta kapitel, samtidigt som vi sakta men säkert, på olika sätt, kan avgifta[8] våra kroppar från en del av dessa gifter - jag kommer att nämna några av dessa gifter i detta kapitel.
Genom att ge våra barn och unga, som har störningar inom området känsel, vilket vi kan bedöma genom att tolka deras beteenden, en anpassad kost med kosttillskott, kan vi sakta men säkert hjälpa våra barn och unga komma i en bättre balans – en god balans utvecklar ett gott beteende. Vid svårare fall kan vi ta hjälp av en näringsfysiolog, kinesolog, dietist eller kostvägledare som har kunskaper inom området proteinintolerans, kvicksilverförgiftning och andra liknande orsaker till beteendeavvikelser.

Känt är att näringsobalanser kan vara en av de bidragande orsakerna till störningar i humör och beteende[9] och att diagnoserna, som sätts på dessa beteenden, har många överlappningar. Exempel på detta kan vara att ångest ofta syns tillsammans med depression. Känt är även att brist på neurotransmittorer – som ditt barn, eller du själv, således kan få av de gifter och brister som vi i dag riskerar utsätta oss för allt mer – är ett vanligt problem vid förstämningssyndrom och beteendestörningar.[10] Många av oss vet även att depression är ett klassiskt exempel på detta, där en stor del av de som lider av depression, inklusive bipolär sjukdom, tycks ha behov av att få balans i den inre miljön för att deras signalämnen skall komma i en bättre balans. Balansering kan ske med hjälp av en individuellt anpassad kost och kosttillskott samt via daglig, individuellt anpassad, sensorisk stimulering som kan erhållas genom massage, lek- och fritidsaktivitet - mer om detta finns att läsa på olika ställen i min blogg.


[1] Läs böckerna Maten och folksjukdomarna, Den hemlige kocken, Äkta vara – läs mer under Kapitel 10 Vad skall jag äta?
[3] Uttalat av bl.a. den kinesolog som hjälpte simmaren Lars Frölander att få krafterna åter, läs även forskningsartiklar under ex. www.npif.no
[4] Uttalat av ayryweda terapeuter, kinesologer (se punkt 3), läs mer på www.npif.no
[6] Läs hur tarmfloran kan balanseras upp med hjälp av bl.a. tarmbakterier på www.neurozym.com 
[7] Näringsmedicinsk tidskrift nr 1/2011, sid. 3
[8] Läs mer om avgiftning, detox, på nätet.
[9] Läs mer om detta i Näringsmedicinsk tidskrift nr 1/2011, sid. 14
[10] Läs mer om förstämningssyndrom och beteendestörningar i bl.a. Näringsmedicinsk tidskrift nr 1/2011

ADHD, Autism och liknande funktionshinder med beteendeavvikelser som kan bero på perceptionsstörningar

ADHD, Autism och andra neuropsykiatriska funktionshinder diagnostiseras utifrån beteenden som oftast uppkommer på grund av störningar via de olika sensoriska områden som vi känner in oss själva och vår omvärld med - området känsel.

För en tid sedan var jag på en föreläsning som hölls av Jenny Ström - hon berättade utifrån sina egna erfarenheter av att bära på en sent diagnostiserad ADHD/Asperger samt att vara mor till tre barn med liknande funktionshinder.
Temat var hjälpmedel för neuropsykiatriska funktionshinder.
Jenny pratade också om varför vi borde lägga vikten mer på perceptionsstörningar än diagnos och varför vi egentligen inte borde ha diagnosnamn på de neuropsykiatriska funktionshindren samt vad som är bra med att medicinera med Concerta och Ritalina.

En bra föreläsning som fick mig att tro på att hjälpmedel återigen kan ordineras utefter behov, och inte utefter regelverk och pengapåsar!
Jag känner dock att orden om individuellt anpassad stimulering via kosttillskott, kost, lek- och fritidsaktiviteten borde vara lika självklara som orden om kompensation - där stimulering kan vara en bra kompensation och många gånger förhindra att individen utvecklar behov av livslång medicinering!
Det är ord som jag saknar i dag - samtidigt som jag är glad över att Jenny hjälpt oss arbetsterapeuter lyfta fram orden individens behov av kompensation vid neuropsykiatriska funktionshinder - där jag som arbetsterapeut kan se det som att de beteendeavvikelser som kan tolkas som neuropsykiatriska funktionshinder, vid en sensomotorisk utredning, oftast kan påvisas som störningar inom området känsel!

Dialogen om dessa intressanta punkter, kommer här;


* Hjälpmedel för neuropsykiatriska funktionshinder;
Hjälpmedel för dolda funktionshinder i form av känselstörningar (perceptionsstörningar inom de områden vi känner in oss själva och vår omvärld med bl.a. led- och muskelsinne, beröringssinne samt balanssinne) borde vara lika självklart som att få hjälpmedel till dolda funktionshinder inom området syn- och hörsel!

* Vikten mer på perceptionsstörningar än diagnos - varför vi egentligen inte borde ha diagnosnamn på de neuropsykiatriska funktionshindren;
Det borde vara lika självklart för oss inom sjukvården att bli lika observanta på perceptionsstörningar inom området känsel (human haptisk perception), och hur de påverkar individens medvetenhet om sig själv och sin omvärld, hur det påverkar individens fysiska och psykiska beteenden, känslor, relationer m.m. liksom det i dag är att vi skall vara observanta på syn- och hörselstörningar och hur de påverkar individens medvetenhet om sig själv och sin omvärld, beteenden, känslor m.m.
I dag vet vi inom sjukvården medvetna om att OM inte individer med störningar inom området syn eller hörsel, alternativt både ock, får sitt individuella behov av kompensation och stimulering tillgodosett så utvecklas de inte som andra individer samtidigt som de riskerar hamna i utanförskap... Kunskaperna och förståelsen för störningar inom området känsel borde vara lika självklar... men så länge den inte är det har vi "en stor drös" med barn, unga och vuxna som hamnar i utanförskap!
Så länge vi går efter diagnosnamn i stället för vilken form av störning, vilken utbredning och intensitet störningen har och inom vilka områden, så blir det svårt motivera individens behov av kompensation!

* Vad som är bra med att medicinera med Concerta och Ritalina;
Det kan vara bra att få medicinera i det akuta skedet och OM vi inte (pga okunskap från bl.a. sjukvården) fått prova på annat innan, och därmed har "fått gå för länge" utan kompensation och stimulering som är baserad på det speciella behovet - MEN det borde vara lika självklart som medicinering att, på ett så tidigt stadium som möjligt få sina speciella behov av kompensation och stimulering tillgodosedda - allt för att förhindra att man som individ riskerar hamna i utanförskap samt behov av livslång medicinering...

* Kompensation, att hjälpmedel återigen kan ordineras utefter behov och inte utefter regelverk och pengapåsar, borde vara lika självklart som medicineringens självklara roll;
Hjälpmedel som syftar till att kompensera dolda funktionshinder i form av störningar inom området känsel  borde vara lika självklara som hjälpmedel idag är för störningar inom området syn och hörsel (ex. glasögon, linser, hörselslinga, hörapparat) - allt individuellt utprovat, så klart!

För drygt tio år sedan ansåg sjukvården att dolda funktionshinder inom området känsel (human haptisk perception) var ett pedagogiskt problem och legitimerad sjukvårdspersonal beordrades lära sig förstå detta och lära sig prioritera de synliga funktionshindren (rörelsehinder), vilka ansågs, och fortfarande anses, vara mer självklara få kompensation och stimulering för än de funktionshinder som är dolda! I dag står man fortfarande kvar vid detta synsätt att skolan får stå för elevens behov av kompensation vid störningar inom området känsel (även om de inte har de medicinska förutsättningarna bedöma varken störningens utbredning eller intensitet)! VAD skulle hänt OM skolan även skulle åläggas bedöma behov av kompensation och stimulering vid störningar inom området syn och hörsel? Med största sannolikhet skulle gruppen av barn och unga som hamnar i utanförskap växa sig större samt behov av psykiatrisk vård och medicinering öka katastrofalt!

* Saknar ord om stimulering, kosttillskott och anpassad kost i stället för, eller åtminstone före ordet medicinering;
Personligen saknar jag orden om individuellt anpassad stimulering såsom kost, kosttillskott samt massage, lek- och fritidsaktivitet - allt för att stimulera till en bättre balans i den inre miljön, en balans som tillåter individen må bättre och få en ökad livskvalitet!
- Kosten - opioida peptider kan ligga och störa på nervsystemet och vara en av anledningarna till störningar inom området känsel... sockeröverkänslighet kan orsaka obalans i nervsystemets funktion...
- Kosttillskott - brist på Omega 3 kan störa nervsystemets förmåga till optimal funktion... liksom brist på näringsämnen, som är byggstenar till våra olika signalsubstanser, kan störa nervsystemets optimala funktion...
- Massage - brist på beröring, vilket är vanligt att man utvecklar vid en överkänslighet för stimuli via beröring, orsakar en obalans mellan signalsubstanser och brist på oxytocin kan utveckla en individ som lider brist på att komma till lugn och ro...
- Lek- och fritidsaktivitet - brist på rörelse, vilket är vanligt att man utvecklar vid en överkänslighet för stimuli via balanssystemets gravitationsreceptorer (med hjälp av dessa känner vi in tyngdkraft/gravitation) alternativt vid låg muskelspänning som kan utvecklas vid en underkänslighet för stimuli via balanssinnet, kan utveckla en obalans mellan signalsubstanser och brist på exempelvis endorfiner kan utveckla en individ som utvecklar ett behov av självstimulering... denna individ kan, helt omedvetet, sitta och hoppa med benen, banka i väggar eller på personer, tycka att det är skönt att slåss och brottas och därmed framkalla sådana situationer...


- individuellt anpassad stimulering kan således vara av vikt att prova långt innan man provar olika former av medicinering...

Livskvaliteten för individer med störningar inom området känsel som leder till beteendeavvikelser som kan diagnostiseras som neuropsykiatriska eller psykiatriska kan således ges möjligheter till en positivare förändring med hjälp av mycket billigare och enklare medel långt innan diagnos och medicinering behöver användas...