torsdag 17 maj 2007

Neuropsykiatriska funktionshinder är symptom på perceptionsstörningar

Neuropsykiatriska funktionshinder är symptom på perceptionsstörningar
- perceptionsstörningar är en starkt bidragande orsak till de beteenden som vi idag diagnostiserar som neuropsykiatriska funktionshinder och liknande symptom
- perceptionsstörningar går att påverka med stimulering, kosttillskott och anpassad kost samt anpassade åtgärder
- perceptionsstörningar blir enklare att förstå om vi använder ordet känselstörningar, eftersom något eller några av de sensoriska områden som vi bl.a. känner in den egna rörelsen, kroppen, rörelsen och riktningen i rummet, farten i rummet, beröring, ljus, ljud, lukt och smak med är involverade.

Att leva och fungera som andra, jämnåriga, i livets dagliga aktiviteter, har barn, ungdomar och vuxna med neuropsykiatriska funktionshinder svårigheter med!

För att leva och fungera som andra, jämnåriga, i livets dagliga aktiviteter, krävs det att man inte har några dolda funktionshinder i form av perceptions-, syn- eller hörselstörningar!

Syn- och hörselstörningar kontra känselstörningar (perceptionsstörningar)
Idag är det en självklarhet att syn- och hörselstörningar skall upptäckas på ett så tidigt stadium som möjligt, helst långt innan skolstart. Allt för att stimulera barnets utveckling, så mycket som möjligt med hjälp av stimulering och kompensatoriska, fysiska och psykiska åtgärder – det är en rättighet, som alla barn har, genom en tidig hälsokontroll.

Men hur självklart är det att perceptionsstörningar, känselstörningar med ett enklare ord, skall upptäckas i tid?
Utvecklar man avvikande beteenden, som vid syn- och hörselstörningar, om störningar inom området känsel inte upptäcks i tid? Svaret på den frågan är ja!

Vad får man för funktionsstörning/ar vid syn- och hörselstörningar om de inte blir bemötta i tid vad gäller behov av stimulering och kompensation?
Svaret på den frågan är att man får svårigheter medverka och delta i livets dagliga aktiviteter och relationer, man känner att man inte kan och duger som de andra barnen och ungdomarna gör, man agerar inåt, självskadar sig, drar sig undan eller agerar utåt, tuffar sig på alla möjliga sätt och slår till! Dessa ungdomar hamnar till slut inom psykiatri-, social- och/eller kriminalvården och kostar, i den änden, enormt mycket mer samhällsresurser än de skulle gjort från början, om de hade bemötts som de med störningar inom området syn och hörsel!

Vad får man för funktionsstörning/ar av perceptionsstörning/ar?
Om det är en kinestetisk perceptionsstörning är svaret på frågan bland annat att oftast utvecklar svårigheter med att läsa och skriva; en av de viktigaste funktionerna för att man skall kunna ställa upp på ”skolans krav”… om man utvecklar detta, eller inte, har även att göra med kombination av andra perceptionsstörningar. Av dessa dolda funktionshinder kan man även få svårigheter med att klä av och på sig, knäppa, knyta, ta upp papperet som sitter runt en karamell, tvätta och torka sig, äta, skära, sitta, stå, ta emot beröring, för starkt ljud eller ljus etc.

Tidig hälsokontroll av syn-, hörsel- och känselstörningar
Tidig hälsokontroll syftar bl.a. till att bedöma om barnet har en syn- och/eller hörselstörning. Tidig hälsokontroll är en rättighet som ges till alla tidigt, och de är återkommande kontroller.

Innehåller den tidiga hälsokontrollen även en bedömning över om barnet har en eller flera perceptionsstörning/ar?
Svaret på den frågan är nej!
Tidig hälsokontroll som även omfattar eventuella perceptionsstörningar borde vara en självklarhet - allt för att stimulera barnets utveckling, så mycket som möjligt med hjälp av stimulering och kompensation, både fysiska och psykiska kompensatoriska åtgärder – det är en rättighet, som alla barn med dolda funktionshinder de facto har om man ser till HSL, FN:s Barnkonvention och Agenda 50 MEN det ser den svenska sjukvården genom fingrarna på!

Tidig bedömning, och upptäckt, förebygger mobbing och utanförskap.
För att visa att barnets avvikande beteenden beror på något annat än perceptionsstörningar, känselstörningar, måste man först påvisa att det inte är perceptionsstörningar som döljer sig bakom barnets avvikande beteendet!
En sådan bedömning sker enkelt genom intervjufrågor, observationer i leken samt en sensorisk och motorisk bedömning som ringar in de olika sensoriska områdena som vi känner in oss själva och vår omvärld med.

Barns avvikande beteende härrör oftast från en eller flera perceptionsstörningar.
De negativa beteenden som utvecklas p.g.a. perceptionsstörning/ar går att påverka positivt med hjälp av individuellt anpassade åtgärder – jämförbara med de åtgärder som är självklara för en syn- och/eller hörselstörning! En nog så god investering för att slippa att de utvecklar in- eller utåtagerande beteenden som senare kostar samhället enorma mängder med resurser!

Även syn- och hörselstörningar leder till avvikande beteende om de inte upptäcks i tid.
Med hjälp av individuellt anpassad stimulering via lek- och fritidsaktiviteten, kost (diet) och kosttillskott samt individuellt anpassade fysiska och psykiska kompensatoriska åtgärder påverkas utvecklingen mycket positivt för barn och unga med avvikande beteenden.

Möjligheterna till en positivare utveckling finns och de negativa beteenden som utvecklats p.g.a. perceptionsstörningar avtar sakta men säkert; det tar tre månader till fyra år innan exempelvis alla opioida peptider (gifter av ej nedbruten mjölk och/eller mjöl) försvinner ur kroppen - dessa gifter påverkar nervsystemet negativt, på signalsubstansnivå.

Påverkar på signalsubstansnivå
Individuellt anpassad kost (diet), kosttillskott och stimulering påverkar oftast biokemin mycket positivt på signalsubstansnivå! Även stimulering genom rörelse har en mycket god effekt liksom att individuellt anpassade fysiska och psykiska åtgärder påverkar kroppens biokemin positivt – känslan av att duga och att kunna är positiv för kemin i kroppen!

Möjligheterna finns för barn, ungdomar och vuxna med neuropsykiatriska funktionshinder och liknande tillstånd att Leva & Fungera; 
Fungera i livets dagliga aktiviteter med hjälp av individuellt anpassad kost, kosttillskott, anpassade åtgärder (kompensation) och anpassade åtgärder via lek- och fritidsaktivitet.


En noggrann bedömning av Din sensorik, där Dina över- och underreaktioner (via stimuli från något eller några av de sinnen Du känner in Dig själv och Din omvärld med) kartläggs och hjälper Dig och personer i Din omgivning att förstå och avväga Ditt speciella behov dessa åtgärder.

Att leva och fungera i vardagen, i livets dagliga aktiviteter
För att ”vara normal” och fungera ”som alla andra” krävs att man har en ”normal” förmåga att känna in sig själv och sin egen omvärld (perception); en ”normal” förmåga att känna in den egna rörelsen, att känna in beröring, att känna in balansen och dess rörelser; upp, ned, bak, fram och runt samt att känna in ljus, ljud, lukt och smak det är en underbar känsla! Den känslan kan du nå fram till genom att enbart lägga om din kost - rörelsen och kompensationen hjälper dig att må än bättre!

KONKLUSION: en över och/eller underkänslighet för stimuli via de olika sinnena som vi känner in den egna rörelsen, beröring, balans, ljud, ljus, lukt och smak med, leder till att man får mer eller mindre svårigheter i livets dagliga aktiviteter. Dessa störningar kan påverkas positivt genom den anpassade kosten och rörelsen under tiden som du väntar på resultat, som tar allt från tre månader upp till fyra år, använder du dig av de kompensatoriska åtgärder som du behöver!
Över- eller underkänslighet för stimuli benämns perceptionsstörningar men ett enklare ord är känselstörningar! Svårigheterna de ställer till med beror på hur de olika områdena är involverade och med vilken intensitet - i kombination med vad de opioida petiderna ställer till med, och vilken biokemi du har, kan du utveckla olika slag av folksjukdomar om du inte tar tag i en livsstilsförändring!

Olika symptom vid perceptionsstörningar är bl.a. att man får svårigheter med
- att reglera sin uppmärksamhet
- impulskontroll och aktivitetsnivå
- att samspela med andra människor
- inlärning och minne
- att uttrycka sig i tal och skrift- att kontrollera motoriken

Dessa svårigheter har många individer, i större eller mindre grad, beroende av störningens intensitet och utbredning, inom de sensoriska områdena.
När svårigheterna är så stora att de kraftigt påverkar individens utveckling och möjligheter att fungera i samhället blir de ett funktionshinder - funktionshinder som vi således kan påverka positivt med anpassad kost (diet), kosttillskott,  rörelseaktivitet och kompensation.


Symptomen vid ADHD är problem med uppmärksamhet, impulsivitet och överaktivitet. Långtifrån alla människor med ADHD är hyperaktiva. En del har snarare lägre aktivitetsnivå än normalt, hypoaktivitet. Man brukar då använda termen ADD. Det finns också personer med ADHD-symptom som har ”mer synliga” svårigheter med motorik och perception - perceptionsstörningar som även drabbar det motoriska beteendet. I dessa fall användes ofta benämningen DAMP i Sverige. Vid en noggrannare bedömning av ADHD framkommer att de har perceptionsstörningar -således känselstörningar - som påverkar deras förmåga att känna in den egna rörelsen och få ett motoriskt minne, vilket är förutsättningen för att automatisera rörelsen men även andra dolda funktionshinder brukar visa sig vid en sådan bedömning.

Tourettes syndrom är ett neuropsykiatriskt funktionshinder som karakteriseras av något som kallas tics, dvs. återkommande reflexliknande rörelser och läten. Dessa symptom kan vara tecken på bl.a. magnesiumbrist. Många personer med Tourettes syndrom har även andra problem. Dessa svårigheter kan bestå av tvångstankar, tvångshandlingar, problem med impulsivitet, koncentration, hyperaktivitet och inlärning. Symptomen kan bland annat vara symptom på Omega 3-brist och påverkan av opioida peptider samt även påverkan av andra gifter (ex. kvicksiler) och brister.

Språkstörningar utvecklas ofta p.g.a. perceptionsstörningar, känselstörningar. Att utveckla språk och att kommunicera med tal är en hos människan unik medfödd förmåga. Det krävs förmåga att känna in stimuli via beröring (gom, tunga, läppar) och via den egna rörelsen men även stimuli via balanssinnet kan påverka flytet i rörelsen.

Under några få år utvecklas denna ytterst komplexa förmåga hos de flesta barn eftersom de har förmågan att känna in stimuli via dessa sinnen och deras perceptuella förmåga ej störs av Omega 3-brist eller gifter såsom opioida peptider, glutamat, kvicksilver etc. En del barn, som inte utvecklar språk i förväntad takt, men följer samma stadier och mönster i utvecklingen som andra barn "kommer i fatt" de normalutvecklade barnen senare under förskoleåldern och har då en språkförsening.

Begreppet språkstörning avser en påtaglig störning och det sägs att det ”omfattar svårigheter med att förstå och producera språk” i jämförelse med andra jämnåriga barn och utvecklingen följer då inte de normala utvecklingsstadierna. Ju gravare språkstörningen är desto fler språkliga nivåer blir drabbade och problemen kvarstår i skolåldern. Språkstörningen i sig härrör ofta från känselstörningar (perceptionsstörningar) där förmågan att känna in och precisera rörelsen, automatisera, är nedsatt. Men om detta finns ytterst lite kunskaper idag och kunskapen om att det finns goda förutsättningar till positiv förändringen genom den anpassade kosten och rörelsen är sorgligt nog än mindre!

I olika internationella undersökningar framgår att 5-8% av barn i förskoleåldern har någon form av språkstörning och att 1-2% har en grav språkstörning. Här kan det vara befogat att anpassa kosten samt ge tillskott med Omega 3. Under de första tre månaderna ger man dubbel dagsdos av Omega 3.
Jag har mött några barn med föräldrar som provat dessa kombinationer och det har givit positivt resultat - förmodligen blir det desto positivare resultat ju tidigare man börjar - kombination med diet finns ökade möjligheter till förbättring.
Sensomotorisk stimulering med hjälp av anpassade hopp-, studs-, gung- och snurrörelser ger ökade möjligheter till en positivare utveckling!

Tvångssyndrom, även kallat OCD (Obsessive Compulsive Disorder), är en åkomma där den drabbade lider av tvångstankar och tvångshandlingar. De hör oftast ihop men i enstaka fall kan tvångstankar förekomma ensamt. Tvångstankar är ihållande, inkräktande tankar och fantasier som ger upphov till ångest, oro eller äckelkänslor.
Här bör man prova att lägga om kost och använda sig av kosttillskott i form av Omega 3 och tarmbakterier, ProbioZym, samt gärna "kalka på" med ett välbalanserat kalk.
Exempel på tvångstankar är; tänk om den ramlar ner, om det blir översvämning eller tänk om jag slänger min fina leksak i golvet. För att bli kvitt de här känslorna utför man tvångshandlingen, som består av upprepande beteenden eller ritualer (exempelvis handtvätt eller upprepade kontroller av kranar, lampor, spisen, kaffebryggaren etc. innan man går ut). Överkänslighet för beröring kan vara en bidragande orsak till upprepande av handtvätt liksom upprepade kontroller kan bero på en underkänslighet för stimuli via led- och muskelsinnet (nedsatt motoriskt minne leder till osäkerhet) samt även oftast innefatta en balansöverkänslighet via gravitationsreceptorerna (kräver kontroll).

Anpassad stimulering, anpassad kost där all mjölk- och mjölmat tas bort samt att man tar kosttillskott kan bidra till en sakta men positiv förändring vid de flesta neuropsykiatriska funktionshinder!
De förrädiska, och giftiga, opeoida peptiderna med sin morfinliknande effekt på nervsystemet behöver lång tid på sig för att komma ur kroppen!

Asperger syndrom är ett funktionshinder som tillhör det autistiska spektrumet. Personer med Aspergers Syndrom har svårt att förstå hur andra tänker och känner - eftersom man alltid utgår från sin egen förmåga att känna in, erfara och tänka - vilket ofta skapar problem i samspelet med andra människor eftersom de har ett "normalt" sätt att känna in, erfara och tänka.

Har man, p.g.a. sina perceptionsstörningar (känselstörningar), svårigheter med att känna in smärta, beröring och hur den egna rörelsen utförs, så kan man få stora svårigheter med att förstå hur andra tänker och känner eftersom känselstörningarna leder till ett annat sätt att känna, erfara och sedan tänka! Man tänker utifrån sina erfarenheter och inte utifrån andras erfarenheter.

Människor med Asperger får således också problem med att få sammanhang i sina upplevelser eftersom de kan förändras utifrån belastning av opeoida peptider och att strukturera sin tillvaro kan då bli svårt. Påverkan från de opeoida peptiderna kan jämföras med ett morfinliknande tillstånd. Många personer med Asperger Syndrom upplevs därför som rutinbundna och tvångsmässiga. Deras troliga balansosäkerhet, orsakad av en överkänslighet för stimuli via gravitationen, leder oftast till krav på ordning och reda samt förberedelse – något som lätt kan tolkas som rutinbundenhet och tvång eftersom man har detta krav för att känna sig tryggare i sin balansosäkerhet. Kopplat till en trolig kinestetisk perceptionsstörning, svårigheter att känna in och automatisera den egna rörelsen, blir problematiken än svårare!

Jag vaknade den första maj av att filmteamet kom vandrandes, och körandes, utanför vårt fönster för att fortsätta sin inspelning av Isprinsessan, som de påbörjat, igen - på Valborgsmässoafton!
Morgonen var full av solsken och jag tog den långa promenaden, utmed campingen, runt berget. Slånbärsblommorna står prunkande mot de gröna enarna och fåglarna kvittrar gott. När jag halkar utför berget känner jag att jag måste ta tag i skrivandet igen och plockar upp min mobil med de härliga inspelningsmöjligheterna. Tankarna till information om mina livserfarenheter går vidare;


Astma, allergi, pollen och mjölk- å mjölintolerans
Om hänsyn tas till mjölk- och/eller mjölintolerans (allergi) så skulle troligen mången individ ges möjligheten att bli av med andra allergier såsom exempelvis nöt- och pollenallergi plus astma. Kroppen tycks ha fullt upp med att försöka göra sig av med de opioida peptider som uppstår vid en intolerans och orkar inte med ytterligare belastning från exempelvis nötter eller pollen.

Av exempelvis en mjölkintolerans kan man bl.a. få symptom som öron- och bihålebarn, dålig andedräkt, sängvätare och ”snorharklare”.
Själv hade jag alla symptomen, klart och tydligt, i mycket tidig ålder. Ingen förstod något.

Ett ständigt rännande på sjukhus för att försöka få svar på varifrån min bedrövligt dåliga andedräkt kunde härröra. En plågsam operation med borttagning av halsmandlar ledde inte till något positivare resultat.
Ständiga skrapningar av polyper och öroninflammationer som kom och gick.
Jag led av en morgontrötthet med, i det närmsta, ett ”medvetslöst” tillstånd. Jag vaknade oftast ej av den våta sängen utan snarare av att jag frös, om jag överhuvudtaget vaknade.
Min mor och jag blev väldigt ofta osams över frågan om hon hade varit inne och väckt mig eller ej. Själv var jag övertygad över om att hon ej försökt väcka mig. Hon var övertygad om att hon väckt mig och till och med pratat med mig och att jag svarat ja på frågan om jag tänkte gå upp.

Att sova borta eller att vara på läger var i det närmsta en omöjlig tanke. Dock gjorde jag ett tappert försök vid tretton års ålder. Försöken att dölja den nedkissade sängen var pinsamma och lukten från den tunga bomullsmadrassen var obeskrivlig när jag skulle krypa ned för att sova. Vilken trettonåring kan med att gå till ridläraren, föreståndaren, och berätta att jag har kissat i sängen så jag undrar om jag kan få rena lakan och en torr madrass.

Min dåliga andedräkt gav mig, i kombination med en vedervärdig tandställning, inget gott självförtroende.
I kombination med ytterligare en plåga, svårigheter med att uttala vissa ord och komma ihåg långa ord, så blev jag den lilla blyga flicka som försökte gömma mig under luggen, samtidigt som jag höll handen framför munnen, då jag skulle svara på en fråga eller läsa högt ur boken inför klassen.

Sängvätare med dålig andedräkt, som inte kan prata högt utan att gå upp i falsett, inte kommer ihåg vissa ord, är långsam och har svårt för att sitta rak i ryggen har svårigheter med att utveckla ett gott självförtroende. Tack och lov hade jag utseendet för mig. Hade mitt utseende varit emot mig så hade jag mycket troligt hamnat i ett utanförskap.

På vägen, genom mitt liv, har jag haft lätt för att förstå andra människor med svårigheter och oftast hjälpt dem och tagit deras parti.

Tjock snorbobba ovanför gomseglet, som ger en kvävningskänsla och ett måste med att dra in, harkla bort – obehagligt för andra i klassrummet, vid matbordet och på festen! Det var jag, det, men nu har kosten förändrat mig!


Hallucinationer; Jag hörde ljud, som inte andra hörde, jag såg saker, som inte andra såg. Pulsen inom mig var stundvis så klar och tydlig att jag ej hörde vad andra sa. Enebusken, på väg hem, i skymningen, om sommarnatten, blev till en man. Den lilla duvan som kom vankandes mot mig, blev till en liten gumma. Allt var troligen ett symptom på morfinliknande effekt på nervsystemet via opeoida peptider som härrörde från mjölk- och mjölproteiner som mitt mag- och tarmsystem ej kunde bryta ned ”på rätt sätt” - förstår jag idag, drygt fyrtio år senare.

Mjölk- och mjölintolerans påverkar nervsystemet negativt och kan vara en av de bidragande orsakerna till neuropsykiatriska funktionshinder och liknande tillstånd
Neuropsykiatriska funktionshinder och andra liknande tillstånd samt psykiska besvär kan således bero på en mjölk- och/eller mjölintolerans. MEN det får inte komma ut - det kan bli förrädiskt för mjölk- och mjölindustrin och för att inte tala om de som tillverkar medicinerna som skall ”bota” alla dessa åkommor!

Jag glömde det där med sockret, sockret som hör till en av de värsta bovarna - kombinationen, socker-, mjölk- och mjöl- samt sojaprodukter är förrädiska produkter för oss som inte har den där biokemin som Stålmannen har!

Många människor visar rädsla och upplevelse av tjatighet, inför att mjölk å mjöl kan vara en av orsakerna; rör inte vår nationalrätt!
Det är oftast negativa reaktioner när man som vän eller terapeut ”påstår” att Dina problem kan bero på en intolerans.
Det är sådant jag får stå ut med! Och dom med mig! Det lär mig en hel del!

Barnens avvikande beteenden härrör förmodligen från perceptionsstörningar
Barnens beteenden härrör oftast från en perceptionsstörning och för att visa att så ej är fallet måste man först visa att det INTE är perceptionstörningar som är orsak till de beteenden man sätter namn på i form av diagnoser, oftast neuropsykiatriska men även andra såsom neuromuskulära och psykiatriska.


Glöm aldrig att perceptionsstörningar går att påverka positiv med hjälp av kost (diet), kosttillskott och rörelse samt kompensation - allt individuellt anpassat;
– individuellt anpassad stimulering via lek- och fritidsaktiviteter stärker barnets utveckling, både fysiskt och psykiskt[1]
- kosttillskott i form av essentiella fettsyror, och då framförallt Omega 3[2]
– anpassad kost med hjälp av en mjölk- och/eller mjölfri kost eftersom proteinerna i mjölk- och eller mjöl påverkar nervsystemet negativt[3]
– individuellt anpassade, fysiska och psykiska, kompensatoriska åtgärder - är jämförbara med kompensatoriska hjälpmedel vid syn- och/eller hörselstörningar.


Vi lever i en stökig värld där marknaden styr
Marknaden styr och marknaden är stark. Det är en marknad som vill få oss att tro att medicinering är bra. De har ett vinstintresse av att sälja sina mediciner och att försäljningen skall öka. De vill få oss att tro att medicinering är bättre än något annat.



Marknaden som styr har ett stort intresse av att vi inte skall få kännedom om att Omega 3 tillskott och anpassad kost (utan mjölk-, mjöl-, soja- och sockerprodukter) kan påverka de Neuropsykiatriska funktionshindren positivt.

Marknaden som styr har inget intresse av att ta reda på hur en kropp utvecklas efter en lång tid med en kost utan Omega 3 och med allt för mycket socker och proteiner från mjölk, mjöl och soja.

Det skulle vara obekvämt, för marknaden, om det blev känt (erkänt) att det idag råder en omfattande Omega 3 – brist och en omfattande överkonsumtion av socker-, mjölk- och mjölprodukter i kombination med en omfattande intolerans mot proteinerna i mjölk, mjöl och soja hos en stor del av befolkningen och att detta, eller delar där av, kan vara en av de bidragande orsakerna till att vi utvecklar neuropsykiatriska funktionshinder och liknande tillstånd såsom exempelvis läs- och skrivsvårigheter, schizofreni, psykoser och depressioner.

Andra marknader som kanske måste skyddas, och kanske skyddar de varandra, vem vet, är således de marknader som vill utvinna så mycket vinst som möjligt ur de produkter de producerar;
kött, buljong, mjölk, ägg, lax samt mjölkprodukter och mjölprodukter. Marknader som producerar kött, buljong, mjölk och ägg från deras kor, får och fjäderfä samt fisk såsom lax. Produkter som idag, tack vare ett ändrat uppfödningsmönster, ej längre innehåller Omega 3. Och detta pga att våra djur ej längre får ta del av vad moder jord har att erbjuda, nämligen Omega 3- rika gräsprodukter.

Sedan ett tjugotal år tillbaka, föds våra höns och nötkreatur samt en del får, kalkoner och fisk upp med hjälp av kraftfoder. Följden blir att vi smäller i oss mängder med Omega 6 (finns kvar i de produkter som nämnts) och i stort sätt ingen Omega 3. Det gäller sedan att balansera upp denna Omega 3-brist med kosttillskott, viltkött, kravodlat kött och vild lax, sill och makrill.

Vi lever i en stökig värld där mjölk- och mjölproduktionstillverkarna ej är intresserade av att det skall komma ut att proteinerna i mjölk- och mjölprodukterna kan vara en av de bidragande orsakerna till att vi utvecklar neuropsykiatriska funktionshinder och liknade tillstånd.
Marknaden som producerar mjölk- och mjölprodukter är på inga vis, tillsammans med köttproducenterna och medicintillverkarna, intresserade av att det skall komma ut att deras produkter kan vara en av de bidragande orsakerna till att många av oss utvecklar dessa neuropsykiatrisk funktionshinder och liknande tillstånd. Tystnad råder.

Liknande symptom får vi vid en Omega 3-brist.
När en av de familjer jag är i kontakt med, där största delen av familjen har neuropsykiatriska funktionshinder, börjar använda sig av gammaldags mjölk och bovetemjöl i stället för vanliga mjölk- och mjölprodukter, samt dagligen intar Omega 3, påvisar en positiv utveckling genom att funktionshindren börjar avta, sakta men säkert – då kan vi inte längre förneka det!

Det bästa, för familjen, i det långa loppet, är med största sannolikhet att de även plockar bort denna mjölk samt detta mjöl för att undvika utvecklingen av andra folksjukdomar. Men det är bättre än inget för familjen som tidigare levde mycket stökigt.

Gå in och läs mer om proteinintoleranser och om symptomen på Norks Proteinintoleranse Forenings hemsida!

Vem tar ansvar för de sjukdomar som utvecklas i en kropp med Omega 3-brist? Det är stora svårigheter att slå hål på bubblan och myten om att mjölk och mjöl är nyttigt. Hur tror Du att en mjölk- och/eller mjölintolerans skulle kunna påverka Dig i Din vardag?

Det kan inte sägas nog många gånger att mjölk och mjöl således kan vara en av de allvarligt bidragande orsakerna till att vi får neuropsykiatriska funktionshinder och liknande tillstånd såsom läs- och skrivsvårigheter, psykoser, neuroser, neurologiska sjukdomstillstånd, depressioner samt andra allergier, astma m.m. I kombination med Omega 3-brist blir det förmodligen än värre.

Tidiga symptom, som jag känner till från min mjölkintolerans (men förmodligen även en mjölintolerans), är trött, slappare kropp (hypoton), trötthetskänsla i armar och ben, ffa på morgonen; ben och armar känns tunga/stora/klumpiga – idag förstår jag varför min son ritade sådana gubbar som han gjorde, med stora nävar och fötter utan fingrar och tår!
Vidare kan man ha, och det hade jag; svårigheter med att vakna, vara sängvätare, få ryckningar och skakningar (helt apropå men ffa när man satt still, koncentrationssvårigheter, en eller annan form av tinnitus; hör sin egen puls, hör och upplever sådant som inte andra upplever. Överkänslighet för beröring och lukt fanns där också.
De ständiga ljuden (pulsen och tinnitus) med ”vanföreställningar” (enebusken blev en gubbe etc.) gav en osäkerhetskänsla och det kröp oftast i kroppen, en mörkrädsla infann sig ofta, man blev otrygg pga sin överkänslighet för stimuli via balanssinnet och underkänslighet för stimuli via led- och muskelsinnet. En över- och underkänslighet som med största sannolikhet bottnade i min oförmåga att bryta ned peptiderna i mjölk och mjöl.

Överkänslighet för stimuli via balanssinnet, för mig var det (som jag förstår det idag) mina gravitationsreceptorer "som var överkänsliga", i kombination med min kinestetiska perceptionsstörning, ledde till att jag krävde ordning och reda i stor mängd plus att det skulle gå i min takt; inte för fort, för att jag skulle känna mig trygg och att jag behärskade situationen.

Behovet av att vara tätt intill och nära för att få lov känna trygghet (överlevnad) fanns där hela tiden.

Underkänslighet för stimuli via led- och muskelsinnet leder till en nedsatt kropps-, rums-, och tidsuppfattning vilket i sin tur påverkar ens säkerhet i kroppen, i rummet och i tiden.

I kombination med oförstånd och krav, som blir överkrav, från omgivningen rubbas självkänslan negativt.
Problematiken ökar allt med att tiden, åren, går. Mörkrädslan som lätt inträder, en känsla av förföljelse, är en ständig följeslagare i ens osäkra kropp.
Ens egna överkrav på ordning och reda leder till att man ställer överkrav på sig själv.
Behovet av att vara tilllags ökar med åldern - för man vill inte bli lämnad ensam; man vill alltid vara med och ha kontroll!

[1] Egna interna studier, Jean Ayres observationer, Bunkefloprojektet - MUGI

[2] Oxford-Durham studien påvisar vad redan Dr Tore Duvner, Dr Jackie Stordy och Dr A Richardssonpåvisat genom sina studier

[3] Dr C Reichelt och Dr G Brönstad har genom sina studier påvisat att opeoida peptider bildas när man ej kan bryta ned proteinerna i mjölk- och/eller mjöl; läs mer på hemsidan neurozym. com och npif.no

2 kommentarer:

Martin sa...

Är det mjöl eller gluten som är boven? Har just köpt en massa glutenfri pasta och den var dyr så det vore bra att veta om jag ska lämna tillbaka den asap

Unknown sa...

Hej Martin! Gluten är boven. Glutenfri pasta kan säkert vara dyrt att köpa. Själv köper jag aldrig glutenfri pasta. Ibland kan jag ta lite pasta men då kurerar jag mig ordentligt med ProbioZym innan - läs mer om dem på www.neurozym.com eller sök på nätet.
Bra tips på alternativ mat kan man få genom bl.a. böcker som Nu räcker det - som Du kan köpa via www.motkroniskabesvar.se, Kärnfrisk familj - som Du kan köpa via www.karnfriskfamilj.se, Stenålderskost m.fl. - Du kan hitta fler tips här i min blogg och sedan leta upp inköpsställen via nätet!
I början gjorde jag ofta rallarfärs, man råriver vitkål tillsammans med lite lök, stker dem mjuka (gärna med cocosfett, Cocosa) och i slutet lägger Du i köttfärsen (gärna lammfärs) för att få ett gott, och hälsosammare, alternativ till spagetti med köttfärssås... servera med rårörda lingon till!
Lycka till!
PS Köp några asiatiska kokböcker och plocka lättare och goda recept ur! DS