torsdag 17 maj 2007

Medicinera bort vuxen-ADHD med risk att bli sjukare

Kan det vara så att läkemedelsindustrins, och läkarnas, vinstintressen styr innehållet i artikel om vuxen-ADHD i gårdagens express?

Det känns skrämmande och sorgligt att läsa artikeln om vuxen-ADHD när Faktarutans överskrift är Medicin kan hjälpa!
På sid. 22, i Expressen den 16 maj 2007, ställer de frågan ”Har Du vuxen-ADHD? Lösningen kan, enligt Expressens Faktaruta, vara att medicinera bort ADHD!

Vad finns det för anledning att inte prata om de kunskaper som idag finns om bakomliggande orsaker till bl.a. ADHD? Mitt svar är: läkemedelsindustrins, och läkarnas, vinstintressen styr debatten!
Ingela Al Qawasmi tycker att ”vi som är drabbade borde få mer hjälp” och det håller jag med om. Hjälp är att få information om att stimulering via lek- och fritidsaktiviteter, anpassad kost och kosttillskott samt kompensation ger möjligheter till en positivare utveckling och en ökad livskvalitet!

Det är skrämmande och sorgligt att kunskaperna tystas ned, eller inte finns, om att Omega 3-brist (1.), protein- (2.) och sockerintolerans (3.) och andra gifter (4.) såsom kvicksilver, smakförstärkare m.m. kan vara en av de bidragande orsakerna till de växande problem, som idag klassificeras som NPF (Neuropsykiatriska funktionshinder) (5.) och andra psykiska störningar!

1. Omega 3-brist ersätts med centralstimulerande läkemedel
Vad händer när en kropp med Omega 3-brist får denna brist ersatt med ett centralstimulerande läkemedel, som definitivt inte innehåller ett spår av Omega 3, i 10-40 år!? Idag vet vi att Omega 3-brist bl.a. är en av de bakomliggande orsakerna till bl.a. ADHD och liknande neuropsykiatriska funktionshinder samt även psykiatriska tillstånd som ex. depression och schizofreni. Allt enligt studier och forskning som bl.a. Dr Tore Duvner (-93), Dr Jackie Stordy (-97) och Dr Alexandra Richardsson (-97) gjort – allt de kommit fram till bekräftas, betydligt senare, genom Oxford-Durham studien (-05) – studien finns på hemsidan fettsyror.nu.

Ingen skulle idag komma på tanken att ersätta exempelvis C-vitaminbrist, Folsyrabrist eller järnbrist med ett läkemedel som ej innehåller bristämnet! Ändock så gör vi det med Omega 3-brist!

Vi vet idag att en av de bidragande orsakerna till Omega 3-brist är att vi föder upp våra djur och fiskar med hjälp av kraftfoder; köttet, mjölken och äggen som vi idag äter har överskott på Omega 6 och innehåller i stort sett INGEN Omega 3! Det tillsammans med att vi äter allt för lite fet fisk såsom sill, sik, makrill och vild lax, medför att balansen mellan bl.a. Omega 6 och Omega 3 kommer i obalans i våra kroppar och vårt behov av tillskott med hjälp av Omega 3 är idag enormt stort. Barn föds med Omega 3-brist och vi ger dem centralstimulerande medel! Det är en skrämmande utveckling vi går till mötes! Likt den med hur vi missköter vår jord!

2. Proteinintolerans ger peptider med morfinliknande effekt – en effekt som vi idag ”späder på” med centralstimulerande "läkemedel"
Opeoida peptider, som bildas på de personer som har svårigheter att bryta ned proteiner i mjölk och/eller mjöl, är ett gift och har en morfinliknande effekt på vårt nervsystem. Mängden peptider som ”bedövar” vårt nervsystem beror på vilka enzymer vi har i tarmen. Brist på vissa enzymer gör att vi bryter ned mer eller mindre mängder proteiner till peptider i stället för till aminosyror.
Vad händer när en kropp med proteinintolerans behandlas med centralstimulerande ”läkemedel” i stället för med anpassad kost?
Beroende av kroppens kemi reagerar vi olika på centralstimulerande medel och effekten av peptider tillsammans med centralstimulerande medel kan möjligen orsaka mer skada, än nytta, på nervsystemet! Forskning genom bl.a. Docent Olle Haglund, pekar mot att centralstimulerande medel skadar hjärnans utveckling hos barn och ungdomar!
Den morfinliknande effekten kan orsaka neuropsykiatriska funktionshinder såsom bl.a. ADHD, Autism, Tourettes, läs- och skrivsvårigheter men även ångest, depression, sängvätning m.m. kan orsakas av dessa peptider!
Mer om opeoida peptider och proteinintolerans kan Du läsa på hemsidorna helhetsdoktorn.nu/mammasidan/autism.htm, neurozym.com, npif.no, gfcfdiet.com och GFCFKids. Forskning finns och mer kommer!

3. Sockerintolerans kan orsaka hyperaktivitet och koncentrationssvårigheter – som idag behandlas med centralstimulerande ”läkemedel”!
I stället för att anpassa kosten med mindre dagligt intag av socker (läsk och godis är en av de störst bidragande orsakerna till vårt enorma dagliga intag av socker) behandlar vi vår överdosering av socker med centralstimulerande läkemedel. Vad händer med en kropp som tillförs för mycket socker? Läs här nedanför och begrunda vad vi håller på med! Det handlar om våra barn och barnbarn och deras framtid!
Forskningsstudier har visat att socker kan påverka proteiners struktur (därav möjligen proteinintolerans?), orsaka hyperaktivitet, oro, koncentrationssvårigheter och retligt humör, depressioner, svampinfektioner (candidiasis), vara en av orsakerna till närsynthet p.g.a. överdriven tillväxt av ögongloben samt att insulinresistens kan vara en av orsakerna till alla sjukdomar som har onormal vävnadstillväxt!
Du kan läsa mer om ”Sockrets beska sanning” och ”Matallergi” och dess forskning i Susanna Ehdins bok ”Den självläkande människan”. Under ”Matallergi” kan Du läsa mer om att autism bl.a. kan bero på en biologisk obalans som liknar förgiftning och att ”Socker är en drog som är lika beroendeframkallande som nikotin och heroin".

4. Andra gifter som påverkar nervsystemet negativt ignoreras precis som Omega 3-brist och matintolerans - dess effekter behandlas med centralstimulerande ”läkemedel”
Nya forskningsrön, publicerade i The Lancet (Nyheter i TV1 20061108), menar att över 200 miljögifter (kvicksilver, kadmium, bly, pcb m.m. som finns i bekämpningsmedel, lösningsmedel m.m.) drabbar miljontals barn och bl.a. är orsak till neurologiska störningar såsom ADHD och Autism.
Vi får heller inte bortse från att beprövad erfarenhet och forskning visar att bl.a. stimulerande lek och fritidsaktiviteter, kompensation, Omega-3, tarmbakterier, en anpassad kost, KBT och andra terapier kan leda till en positiv utveckling!

5. Andra psykiska störningar, orsakade av bl.a. Omega 3-brist och matintolerans och andra gifter, behandlas med ”läkemedel” som är centralstimulerande och/eller med så kallade SSRI-preparat
Andra psykiska störningar såsom depression, psykos och schizofreni (Dr A Richardsson -97) samt ångest kan utvecklas vid Omega 3-brist och av peptider från mjölk och/eller mjöl. Även socker har en negativ effekt på en del av dessa tillstånd!

4 kommentarer:

Anonym sa...

Finns det verkligen inte NÅGON sansad person. som kan kasta ljus över vuxen-ADHD. Någon som inte bara äter gräs eller kemikalier. Samt ickepsykotiska. människor.

/Vill ha rejäla svar

Unknown sa...

Vill man inte se om det finns några möjligheter må bättre, för man finner att "man mår utmärkt bra tillsammans med sin ADHD" då finns det ju ingen anledning se om det finns möjligheter må bättre med hjälp av en anpassad kost!

När man väljer anpassad kost kan man bl.a. hämta inspiration från bl.a. Asiatisk och Grekisk mat samt stenålderskost men aktar sig för att äta gräs (det kan väl aldrig vara så hälsosamt!?)

Psykotisk kan man bli av bl.a. för mycket gluten- och kaseinrik mat, av brist på Omega 3 m.m. Så, för min del, OM jag hade tenderat bli psykotisk allt för ofta (vilket hände i under mina unga år och långt upp i tonåren), och upplevde obehag med det, då skulle jag välja en anpassad kost, fri från gluten (mjöl-), kasein (mjölk-) och soja-produkter samt ta extra tillskott av Omega 3. Vore jag vegetarian valde jag då 1 msk kallpressad linfröolja i lite blåbärsproviva några gånger om dagen alternativt lite Möllers Tran med citronsdmak på gröten eller i salladen, några gånger om dagen - att spetsa med en vitamineralcoctail, dagligen ger större möjligheter till ett friskare liv.
Lycka till!

Anonym sa...

1. Angående omega3brist, jag har fruktansvärt noga med omega3 dagligen i 3 år nu och det har hjälpt mig smått. Men om det har "botat" min ADHD? Knappast.

2. Jag har inte heller någon som helst proteinintolerans. För övrigt så var alla mina näringsvärden perfektion sist jag kollade.

3. Att socker skulle vara en lika tung drog och vara beroendeframkallande som heroin och nikotin får du gärna länka en studie till. Något sådant har aldrig kunnat bevisas, det sitter enbart i huvudet. I sådana fall kan man hävda att promenader är lika beroendeframkallande som heroin. Inte särskilt lämpligt, eller hur? Hur känsligt blodsockret är kan påverkas av många faktorer, men någon som är vältränad har betydligt mindre svängningar.

4. Jag gör praktiskt taget all min mat från grunden med så "rena" råvaror som möjligt. Kemikalier i mat är bannlyst.

Övrigt:
Trots att jag tagit tillskott av Omega3 dagligen de senaste 3 åren, inte äter socker, springer 50 - 70 km i veckan och styrketränar, inte äter raffinerad mat, inte använder andra mediciner eller dricker alkohol så gav testerna ändå utslag på svår ADHD.

Tack vare concerta så klarar jag av att hantera vardagen och jobb för första gången, skillnaden är som dag och natt. Kosten kan påverka, det har du rätt i, men du har en enorm övertro till kostens påverkan och det märks att du inte har tillräcklig koll på näringsfysiologi eller ADHD för att göra ett utlåtande. Det är ett handikapp som inte försvinner bara för att man justerar kosten lite och ändrar sina vanor och tänkande.

Medicin kan hjälpa, det är ett faktum. Självklart så är försiktighet bra och medicin är inte för alla, men allt är inte svart eller vitt och för vissa så innebär det en markant höjd livskvalité som inte kan uppnås på annat sätt.

Unknown sa...

Hej!
Tack för Din kommentar - den gav mig "merjobb", men samtidigt nya, färska rubriker!

Jag har givit Dig ett svar i min blogg på Aftonbladet;
www.blogg.aftonbladet.se/15432 alternativt www.blogg.aftonbladet.se/neuropedagogen och detta eftersom det INTE, trots många försök, gick att spara och genomföra ett svar på denna blogg. Jag har inget svar på VARFÖR det inte gick! Det ända som hände var att jag fick tillbringa "lite" mer tid vid datorn än jag tänkt mig!

Jag lovar försöka lägga in samma svar här, som en ny bloggartikel med dagens, eller morgondagens, datum!

Lycka till!