Vi kan inte göra som katten - ligga på latsidan - OM vi vill få friskare barn och unga NU! i våra förskolor, skolor eller i samhället i övrigt! Vi måste agera NU! |
Så har det då hänt - igen!
Återigen har en ung kille med en neuropsykiatrisk diagnos gjort det han inte hade för avsikt att göra... återigen har vi vuxna misslyckats med att möta en ung människas behov av speciellt bemötande!
Bedömning av området känsel ger en grund för dessa barns speciella behov av bemötande och kan ske redan på BVC (barnavårdscentralen) och inom SHV (skolhälsovården)
Precis som vi bedömer området syn och hörsel kan vi även lära oss bedöma området känsel - det område som vi känner in oss själva och vår omvärld med samtidigt som området är en god aktör vid utvecklingen av våra känslor, således om något är behagligt, obehagligt, gör ont eller inte, är lätt eller svårt, är ofarligt eller farligt etc. En störning inom området känsel leder till ett avvikande beteende - störningar inom området känsel kan påverka barnets utveckling av medvetenhet om den egna kroppen och omvärlden, motoriken, reaktioner, självkänsla mm. mycket negativt.
Störningar inom området känsel i form av en onormal över- eller underkänslighet påverkar förmågor som att suga, äta, skära, skriva, läsa, sitta, gå, stå, springa etc. Ett barn känner snabbt in om det kan göra som andra barn gör och om det då duger eller inte - i förlängningen påverkas barnets självkänsla negativt om det har en störning inom detta område! MEN vi kan inte sätta glasögon eller hörapparat på störningar inom området känsel - det måste till andra kompensatoriska hjälpmedel OCH de måste in i ett så tidigt stadium som möjligt, precis som det är med glasögon och hörapparat! En tidig bedömning av området känsel ger oss ledtrådar om barnets speciella behov av bemötande vad gäller både kompensation och stimulering - en livsstilsförändring måste till!
Livsstilsförändringen öppnar upp möjligheterna till ett ökat självförtroende, en tillhörighet till gruppen - en betydligt ökad livskvalitet öppnar upp nya möjligheter för barnet!
Kompensationen skall vara individuellt anpassad utefter störningens utbredning och intensitet och ske dagligen - precis som vid behov av kompensation och stimulering av störningar inom området syn och hörsel! Psykisk kompensation kan bestå av mer tid, hjälp en bit på vägen, sitta mer ostört från speciell beröring, ljud eller ljus etc. Fysisk kompensation kan vara färdiga bokstäver och färdigt ljud som exempelvis magnetbokstäver och talböcker eller dator med ljudåtergivning och anpassad programvara etc.
Stimuleringen skall, liksom kompensationen, vara individuellt anpassad och består oftast av en anpassad kost med kosttillskott, rörelseaktivitet genom lek- eller fritidsaktiviteten, det dagliga samtalet om hur och varför - möjligheterna finns även till en positivare förändring genom stimulering via ljud, neurofeedback och andra specialiserade dataspel.
Området känsel är ytterst känsligt för biokemiska förändringar där en obalans snabbt kan få individen att agera utifrån det kaos som råder biokemiskt av opioida peptider, socker, alkohol och andra droger samt gifter - samtliga förändringar påverkar stimuli via berörings-, balans- samt led- och muskelsinnet och även från ljus, ljud, lukt och smak. Ju större obalans desto mer avvikande beteende och reaktionen kan bli abnorm OM obalansen är abnorm - således en avvikande biokemi som leder till kaos!
Biokemin kan påverkas genom en anpassad kost - vilket styrks av forskare som professor Charlotte Erlanson Albertsson ("Livsstilen, det vill säga kost och rörelse, påverkar utvecklingen av sjukdomar), Norsk Protein Intoleranse Forening, Neurozym AS, Föreningen mot kroniska besvär, Bitten Jonsson och Valet m.fl.
Gå med i Nätverket för friskare barn och unga NU! OM du vill arbeta för att föra fram kunskaperna om hur våra barn och unga kan bli friskare genom en livsstilsförändring - en livsstilsförändring som måste accepteras på förskolor, skolor, behandlingshem och, inte minst, inom psykiatrin!
2 kommentarer:
Ber om råd! (Hoppas du har tid och lust att svara).
Jag har försökt undvika mjölk i perioder men det går inte så bra... det är svårt, känns som man inte får äta något. (äter sedan tidigare inte vete) är det då bättre att vänta till man kan ta ett test istället? Jag har gjort vanligt allergitest på mjölk som visar negativt)
Det jag märkt under de veckor jag lyckats undvika mjölk är att jag blir piggare, men också upplever jag att när jag dricker mjölk efter ett uppehåll, att det är som att jag ganska direkt inte kan le, som att musklerna i ansiktet som man ler med, stelnar... det går över efter en stund men detta har jag upplevt flera ggr, tänker ändå ibland att det är inbillning. Låter det rimligt? Får också ofta känslan av att det blir fel på glasögonen, som att jag får tunnelseende. Då putsar jag glasögonen hela tiden och tror att det är dem det är fel på, men misstänker att det är den såkallade "glaskupan", som jag bl.a läst om i "rask af mad"...
Har du förresten hört talas om intolerans/allergi mot salicylsyra och aminer som också kan orsaka dessa symptom? Jag får oro och myrkrypningar av viss mat med mycket salicylsyra. Får problem att fokusera och alla intryck bara tumlar runt i huvudet.
En bra sajt med mer info är http://fedup.com.au/
eller direkt till: http://www.fedupwithfoodadditives.info/factsheets/Factsalicylates2.htm
jag hamnade i detta detektivarbete efter att jag kortfattat blev svårt deprimerad under min första graviditet och sen fått kämpa mig tillbaka, fick oförklarliga allergier (pollen, vete, aminer, salicylsyra) panikångest.
Har också sett tillbaka på min uppväxt och misstänker att jag uppfyller många kriterier för ADD, jag var blyg och orolig, introvert men inuti väldigt rastlös, svårt att fokusera m.m..
Vänlig hälsning Sanna, 29
Hej Sanna!
Tack för din "kommentar" - skulle vilja råda dig att följa den kost som rekommenderas via www.npif.no och gärna att du går med där, som medlem (de är mycket duktiga på sådana frågor som du tar upp här om ex salicylsyra).
I böcker som "Kärnfrisk familj" och "Nu räcker det!" finns mycket god läsning om kostens betydelse. Förslagsvis följer du sexveckors- matsedeln som står i Kärnfrisk familj under MINST tre, HELST sex, månader! Efter sex månader skulle jag tippa att intoleransen mot salicylsyra "släpper taget". Det är bara gissningar men många former av allergier och astma släpper taget redan efter några veckor med kost som är fri från mjölk-, mjöl- och sojaprodukter samtidigt som man reducerar socker, salt och andra smakförstärkare samt tar kosttillskott i from av omega-3 (dubbel dos), tarmbakterier (ProbioZym), antioxidanter (Dr Öckermans alt. från Egenvårdspoolen).
Kosttillskott i form av kokosfett är alltid bra. Även i form av kalk ph-balans) OM du har lågt ph-värde.
Mina erfarenheter är att kostomläggning och kosttillskott ger dig goda möjligheter att komma ifrån de symptom som skulle kunna leda till diagnosen ADD. Möjligheterna att bli som en ny människa finns genom dessa rekommendationer - man blir vad man äter, som sagt.
Jag tackar dig för hänvisningen till de olika sajterna och önskar dig lycka till - återkom gärna, och berätta hur det går för dig till neuropedagogen@gmail.com
Skicka en kommentar