På hösten 2006, den 24 september, anordnade vi ett första Miniseminarium i Tanumshede med syfte att belysa hur anpassad kost och kosttillskott kan inverka positivt på utvecklingen hos barn och ungdomar med perceptionsstörningar
– störningar som bl.a. påverkar motorik, koncentration och uthållighet. Dessa erfarenheter kan även appliceras på vuxna.
DR Gunnar Brönstad höll ett mycket intressant föredrag om proteinintolerans och tarmflorans betydelse. DR Brönstad menar att Autism och liknande tillstånd är en neurologisk sjukdom och ej neuropsykiatriska funktionshinder (forskningsbaserat). Med hjälp av anpassad kost och speciellt designad probiotika (tarmbakterier) kan man förbättra utvecklingen positivt för många barn, ungdomar och vuxna.
Initiativtagare till seminariet var min kollega och jag tillsammans med Dr Brönstad, en läkare som utför peptidanalyser på sitt laboratorium i Norge. Han är upplärd av Dr Karl Reichelt, Rikshospitalet i Oslo, som arbetat med proteinintolerans och dess påverkan på nervsystemet under drygt 35 år.
Deltagarna delade med sig av sina erfarenheter om hur man med hjälp av kost och kosttillskott kan stimulera utvecklingen av motorik och beteende positivt och medverka till att individen känner att han kan och duger! Även vikten av stimulering och kompensatoriska åtgärder togs upp. Speciellt intressant var att få ta del av två olika men mycket positiva föräldrarapporter.
Dr Brönstad berättade om tarmflorans enorma betydelse och hur en obalans kan inverka vid olika sjukdomstillstånd såsom exempelvis Autism, schitzofreni, reumatism, MS och andra autoimmuna sjukdomstillstånd.
En obalans kan framkallas av bl.a. penicillin, antibiotika och även mjölk och/eller mjöl.
Han berättade vidare hur man med hjälp av sjukdomshistorian och peptidanalys (via ett urinprov) kan avslöja om man har svårigheter att bryta ned proteinerna i mjölk och/eller mjöl.
Vid en ofullständig nedbrytning av dessa proteiner bildas opeoida peptider som påverkar nervsystemet på ett negativt sätt och medverkar till olika sjukdoms symptom.
Forskning av bl.a. Dr Karl Reichelt, på Universitetssjukhuset i Oslo, visar på att dessa peptider har en morfinliknande effekt på nervsystemet.
Med hjälp av ett speciellt aktivt probiotiskt preparat (tarmbakterier) med stor förmåga att bilda matsmältningsenzymer ökar förmågan att bryta ned proteinerna i mjöl och mjölk.
Vi pratade om hur en kombination av stimulering, anpassad kost och andra kompensatoriska åtgärder kan öka livskvalitén för barn, ungdomar och vuxna med s.k. neuropsykiatriska tillstånd och andra neurologiska sjukdomar.
En kostomläggning är aldrig lätt att genomföra och det kan därför vara en god idé att först göra en sjukdomshistoria som stärks av en peptidanalys för att påvisa förhöjda värden av ett antal skadliga peptider. En sådan analys kostar c:a tusen kronor men kan vara en god investering.
Ett annat sätt är att föra dagbok över matintag, mående och beteende där man sedan utesluter mjölk och mjölprodukter under 3 till 6 månader.
Är man osäker på resultatet kan man mata på med mjölk, och senare mjöl, igen för att registrera eventuella skillnader i mående och beteende.
Jag och några specialpedagoger försökte i dagarna runt detta Miniseminarium att starta upp ett nätverk för alla terapeuter, pedagoger och andra som arbetar med barn med speciella behov.
Meningen är att man i detta nätverk skall vara beredd att ge och få av varandras erfarenheter, utan att känna sig trampad på tårna, med ett gemensamt syfte: att öka livskvalitén för dessa barn med föräldrar.
Har Du intresse och ser fram emot fler Miniseminarium? Hör av Dig!
Kostens betydelse vid olika sjukdomsförlopp blir alltmer uppmärksammad och mer information om kosttillskott, anpassad kost, peptidanalyser, stimulering och anpassade åtgärder kommer alltid att finnas på min Blogg.
Mina erfarenheter från livet och arbetet har flätat samman mina kunskaper om perceptionsstörningar och hur de påverkar beteenden som vi idag ser som avvikande och sätter namn på i form av neuropsykiatriska diagnoser eller liknande tillstånd, även psykiska besvär som depressioner, ångest och hallucinationer kan bottna i ursprunget till perceptionsstörningar. Anpassad kost, kosttilskott, kompensation och daglig stimulering ger möjlighet till en positiv förändring av dessa tillstånd! LÄS MER HÄR!
SIDOR
söndag 27 maj 2007
Proteinintolerans vid Autism, liknande tillstånd och andra neurologiska sjukdomar
adhd, autism, asperger, perceptionsstörningar
Autism,
autoimmuna sjukdomstillstånd,
MS,
neurologisk sjukdom,
neuropsykiatriska funktionshinder,
opeoida peptider,
peptidanalys,
proteinintolerans,
reumatism,
schizofreni,
tarmbakterier,
tarmfloran
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar